Duration: 31 May 2019 - 05 Jun 2019
Price: από 870€
Book Now!

ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 05/06/2019

ΑΡΜΕΝΙΑ «ΤΟΣΟ ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ»

Μία από τις αρχαιότερες χώρες του Κόσμου με έναν μεγαλειώδη πολιτισμό και μια πολυτάραχη ιστορία, η Αρμενία, είναι ο πιο ενδιαφέρων και συγχρόνως ο ασφαλέστερος προορισμός του Καυκάσου. Υπέροχα ορεινά τοπία, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μικρά χωριά και μεγαλουπόλεις συνθέτουν το εκπληκτικό μωσαϊκό της χώρας, στο οποίο προστίθενται και οι ξεχασμένοι Έλληνες της Αρμενίας. Συνορεύοντας με την Ευρώπη, την Ασία και τη Μεσόγειο, η Αρμενία έχει υιοθετήσει χαρακτηριστικά από όλες αυτές τις περιοχές ενώ παράλληλα κατορθώνει να παραμείνει ξεκάθαρα μοναδική. Μια χώρα-σύμβολο, ιστορικό προπύργιο του Χριστιανισμού στις εσχατιές της Ευρώπης, στριμωγμένο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του βιβλικού Αραράτ και του μυθικού Καυκάσου. Η κοινή ιστορία με τη δική μας, τα επιτεύγματα του Αρμενικού λαού και η κοντινή απόσταση κάνουν τη χώρα αυτή, έναν ιδανικό τόπο επίσκεψης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05/2019: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ – ΑΡΜΕΝΙΑ 

Ξεκινάει το ταξίδι μας από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο. Αναχώρηση στις 23:45 με την πτήση για το Γιερεβάν της Αρμενίας, του πρώτου χριστιανικού έθνους της Ιστορίας (2 ώρες και 20 λεπτά). Άφιξη και μετά τις διατυπώσεις, μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/06/2019: ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΓΙΕΡΕΒΑΝ

Μετά από το ωραίο πρωινό και έχοντας πλέον ξεκουραστεί ξεκινά η πρώτη γνωριμία μας με την αρχαιότερη πόλη Γιερεβάν. Είναι η πρωτεύουσα της Αρμενίας η οποία βρίσκεται στη σκιά του βιβλικού Αραράτ. Η περιήγησή μας στην πόλη θα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, με ενδιάμεσες στάσεις. Θα γνωρίσουμε την πλατεία Δημοκρατίας, τις φαρδιές λεωφόρους και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης με τα καφέ και τα εστιατόρια, το μεγαλοπρεπές κτήριο της Όπερας, το ΚΑΣΚΑΝΤ (CASCADE) γιγαντιαία σκάλα με σιντριβάνια που προσφέρει στους επισκέπτες μοναδική θέα στο κεντρικό Γιερεβάν και το όρος Αραράτ(καταπληκτική τοποθεσία για φωτογραφίες). Θα δούμε το κτήριο της Βουλής, το πάρκο των ερωτευμένων, τη λίμνη των κύκνων (εξαιρετικό μέρος για βραδινές βόλτες). Θα επισκεφτούμε ένα καταπράσινο κυκλικό πάρκο, που οι ντόπιοι το ονομάζουν και «Πάρκο της νεολαίας», όπου δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Διαφωτιστή. Είναι ο μεγαλύτερος Αρμένικος ναός στον κόσμο και βρίσκεται στην περιοχή Kentron του Γιερεβάν. Θεωρείται επίσης ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κτήρια μαζί με τον καθεδρικό ναό Sameba στον Νότιο Καύκασο. Ο τεράστιος καθεδρικός ναός είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από τρεις εκκλησίες: τον καθεδρικό ναό (κύρια εκκλησία) με 1700 καθίσματα. Παραμονή για προσκύνημα

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το ΤΣΙΤΣΕΡΝΑΚΑΜΠΕΡΝΤ, το συγκλονιστικό μνημείο και μουσείο της Αρμένικης γενοκτονίας (1915). Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων και βρίσκεται σε ένα λόφο με εξαιρετική θέα στο Γιερεβάν. Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του 1915. Το κυρίως μνημείο είναι επιβλητικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της τραγωδίας καθώς αποτελείται από μια ψηλή στήλη στυλ οβελίσκου και ένα κυκλικό οικοδόμημα ως μικρογραφία εστίας φωτιάς ως ένα γιγαντιαίο καντήλι πάντα αναμμένο σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση. Η στήλη των 44 μέτρων ύψους συμβολίζει την εθνική αναγέννηση των Αρμενίων, 12 μεγάλες πλάκες τοποθετημένες σε έναν κύκλο αντιπροσωπεύουν τις 12 απολεσθείσες επαρχίες στην σημερινή Τουρκία. Στο κέντρο του κύκλου, σε βάθος 1,5 μέτρων, υπάρχει μια αιώνια φλόγα αναμμένη και αφιερωμένη στο 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που χάθηκαν. Μπροστά στο μνημείο υπάρχει ένα μικρό πάρκο με δέντρα που φυτεύτηκαν προς τιμήν πολιτικών και ηγετών ξένων κρατών που επισκέφτηκαν και απέδωσαν τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας. Ξεχωριστή θέση έχει το δέντρο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων/νου Στεφανόπουλου. Μετά ακολουθεί το πάρκο της Νίκης, όπου θα δούμε το τεράστιο άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας. Αποτελεί μια γυναικεία προσωποποίηση της Αρμενίας. Η πιο λαϊκή απεικόνισή της είναι ένα μνημειώδες και γιγαντιαίο άγαλμα στο Victory Park με εξαιρετική θέα στην πρωτεύουσα Γιερεβάν. Η «Mayr Hayastan», όπως λέγεται στα Αρμένικα, έχει συνολικό ύψος 51 μέτρα. Το άγαλμα είναι χτισμένο από σφυρήλατο χαλκό ενώ το βάθρο-μουσείο είναι βασάλτης. Το άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας με ύψος 51 μέτρα, συμβολίζει την ειρήνη μέσω της δύναμης. Υπενθυμίζει επίσης το σημαντικό ρόλο και την αξία που κατέχουν ακόμα και σήμερα τα γηραιότερα θηλυκά μέλη της παραδοσιακής οικογένειας των Αρμενίων. Η θέση του από εδώ, με θέα στο Γερεβάν, το κάνει να παρουσιάζεται ως προστάτης της πρωτεύουσας της Αρμενίας. Παραμονή για γεύμα και αναχώρηση για το Μουσείο ΜΑΤΕΝΑΔΑΡΑΝ (Matenadaran), με την ανεκτίμητης αξίας τεράστια συλλογή του από αρχαία χειρόγραφα (Αρμένικα και ξενόγλωσσα), ακόμα και πρωτότυπα ευαγγέλια στην Αρμένικη γλώσσα, καθώς και το πρώτο Αρμένικο αλφάβητο που ανάγεται στον 4ο αιώνα. Κατόπιν θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση και ετοιμασία για το βράδυ καθώς μας περιμένει δείπνο «έκπληξη»! Διανυκτέρευση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02/06/2019: ΑΡΑΡΑΤ – ΧΟΡ ΒΙΡΑΠ – ΝΟΡΑΒΑΝΚ – ΓΕΓΕΓΚΝΑΝΤΖΟΡ – ΜΟΝΗ ΤΑΤΕΒ

Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στα μοναστήρια. Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το μοναστήρι ΧΟΡ ΒΙΡΑΠ (KHORVIRAB), που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραράτ και είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμένικης εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμένικου λαού. Παρά τα 13 χρόνια εγκλεισμού του στον λάκκο, ο Γρηγόριος (Κρικόρ) όχι μόνο επέζησε, αλλά  θεράπευσε τον βασιλιά Τιριδάτη, με εντολή του οποίου είχε φυλακιστεί. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριο και το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους και η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύχθηκε χριστιανικό έθνος. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα των δίδυμων κορυφών, του βιβλικού Αραράτ και του ποταμού Αράξη,  θα αναχωρήσουμε για το μοναστήρι Νοραβάνκ (Noravanq). Δεν θα μπορούσε να λείπει από την γνωριμία μας με την ιστορία της Αρμενίας το Νοραβάνκ, ένα ιστορικό Μοναστήρι του 13ου αιώνα χτισμένο μέσα σε φαράγγι και περιστοιχισμένο από κόκκινα βράχια. Ένα τοπίο πραγματικά μοναδικό.

Απολαμβάνουμε και εδώ την ομορφιά της άγριας φύσης, προσκύνημα και αναχώρηση για γεύμα. Μετά από το γεύμα είναι η ώρα για το εξίσου ωραιότερο αρχαίο μοναστήρι, η τοποθεσία και η παραμυθένια ομορφιά της φύσης σου κόβει την ανάσα. Το μοναστήρι Tatev (ανάβαση με το μακρότερο του κόσμου τελεφερίκ) χτίστηκε τον 9ο-13ο αιώνα ως ένα πνευματικό κέντρο των Αρμενίων όπου ζούσαν φιλόσοφοι, μουσικοί, ζωγράφοι, καλλιγράφοι και μοναχοί. Το συγκρότημα ξεκίνησε μεταξύ του 895 και του 906. Bρίσκεται κοντά στο χωριό Tatev της επαρχίας Syunik, στην νοτιοανατολική Αρμενία, στο χείλος του φαραγγιού του ποταμού Vorotan. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο οποίος διέδωσε τον λόγο του Χριστού σε όλη την Αρμενία, είναι θαμμένος εδώ σε μια μικρή εκκλησία που χτίστηκε το 1295. Κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, το μοναστήρι φιλοξένησε ένα από τα σπουδαιότερα Αρμένικα μεσαιωνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Τατέβ, που συνέβαλε στην εξέλιξη της επιστήμης, της θρησκείας και της φιλοσοφίας, στην αναπαραγωγή βιβλίων και στην ανάπτυξη της ζωγραφικής μικρογραφιών. Η στήλη «Gavazan» κατασκευάστηκε και ανεγέρθηκε το 904 με ένα khachkar (σταυρόπετρα) στην κορυφή. Αυτή η «μυστηριώδης» κατασκευή ήταν στην πράξη ένας σεισμογράφος της εποχής, ένας στύλος με περιστρεφόμενη βάση, η οποία έγερνε όταν το έδαφος κλονίζοταν από σεισμούς. Ο σεισμός του 1931 προκάλεσε σημαντική καταστροφή, αλλά τα τμήματα που επιβίωσαν μας επιτρέπουν ακόμα να κρίνουμε την καλλιτεχνική αξία του μοναστηριακού συγκροτήματος. Το κύριο μνημείο είναι η Εκκλησία των Poghos και Petros (Παύλος και Πέτρος) που χτίστηκε το 895-906, δομή τύπου θολωτών βασιλικών του 7ου αιώνα, Αργά το απόγευμα επιστροφή στην πρωτεύουσα δείπνο και διανυκτέρευση.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03/06/2019: ΛΙΜΝΗ ΣΕΒΑΝ – ΜΟΝΗ ΣΕΒΑΝΑΒΑΝΚ – ΝΤΙΛΙΤΖΑΝ (Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ) – ΜΟΝΗ ΑΧΑΡΤΣΙΝ – ΠΑΡΚΟ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ

Πρωϊνό και αναχώρηση. Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη σε λίμνες, βουνά και στην άγρια ομορφιά της Αρμενίας. Κατευθυνόμαστε για τη λίμνη Σεβάν. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Αρμενία και στην περιοχή του Καυκάσου. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες λίμνες φυσικών υδάτων υψηλού υψόμετρου στον κόσμο. Η λίμνη Sevan βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Αρμενίας, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σημερινή μορφή της λίμνης προέρχεται από ανθρώπινη παρέμβαση που άλλαξε και το οικοσύστημα της περιοχής και σήμερα τελεί υπό την προστασία του Εθνικού Πάρκου Sevan. Πολύ κοντά βρίσκεται και το μοναστήρι Sevanavank (Σεβαναβάνκ) με την μαγευτική θέα το οποίο και θα επισκεφθούμε για προσκύνημα. Ιδρύθηκε το 874 από τον βασιλιά Ashot Α΄ και την κόρη του Μαριάμ. Το νησιωτικό αυτό μοναστήρι υπήρξε τόπος λατρείας και προσκυνήματος. Παραμονή για γεύμα και ακολουθεί το φανταστικό τοπίο με το μοναστήρι Haghartsin (Αχαρτσίν). Είναι ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Dilijan στην επαρχία Tavush της Αρμενίας. Χτίστηκε μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα.. Η εκκλησία St. Astvatsatsin στο Haghartsin (1281) είναι το μεγαλύτερο κτήριο και το κυρίαρχο καλλιτεχνικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής. Ο τρούλος με δεκαέξι πλευρές είναι διακοσμημένος με καμάρες. Έχει υπέροχη θέα μέσα στο δάσος, που αξίζει να έχουμε από εδώ πλούσιο φυτογραφικό υλικό. Συνεχίζουμε για την παλιά πόλη Ντιλιτζάν. Το Ντιλιζάν βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Aghstev με μήκος πάνω από 20 χλμ και σε ύψος 1.500 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Εκτός από τον ποταμό  Aghstev, πολλοί άλλοι παραπόταμοι ρέουν  μέσα από την πόλη. Το κλίμα στο Ντιλιζάν είναι δροσερό το καλοκαίρι και κρύο με χιόνια το χειμώνα. Με το  Αλπικό κλίμα του, το Ντιλιζάν είναι μια πόλη θέρετρο, με ευνοϊκό καθεστώς οξυγόνου, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπίου του και το θεραπευτικό μεταλλικό νερό. Το Ντιλιζάν έχει μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αφού απολαύσουμε αυτήν την ευλογημένη φύση παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Καθοδόν θα κάνουμε στάση και θα θαυμάσουμε το πάρκο του Αρμένικου Αλφάβητου. Το μνημείο του Αρμενικού Αλφαβήτου (Armenian Alphabet Monument) βρίσκεται στο χωριό Artashavan, που βρίσκεται 32 χλμ από το Γερεβάν, Κατασκευάστηκε το 2005 για την 1600η επέτειο της δημιουργίας του Αρμένικου αλφαβήτου με τη σχεδίαση του διάσημου Αρμένιου αρχιτέκτονα Jim Torosyan. Το μνημείο είναι μια ενδιαφέρουσα επίδειξη των πέτρινων γλυπτών από 39 αρμενικά γράμματα. Το αρμενικό αλφάβητο ξεκίνησε τη χρήση του από το 405 ή το 406 και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την παρουσίαση της Αρμένικης γλώσσας σε γραπτή μορφή. Σχεδιάστηκε από τον Άγιο Μεσρόπ Μαστότς, Αρμένιο γλωσσολόγο και εκκλησιαστικό ηγέτη, προκειμένου να καταστεί η Αγία Γραφή προσβάσιμη στους Αρμένιους και να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός. Μετά από μια πλούσια μέρα φτάνουμε στην πρωτεύουσά γεμάτοι με ιστορικές γνώσεις . Ελεύθερος χρόνος, δείπνο και διανυκτέρευση.

ΤΡΙΤΗ 04/06/2019: ΖΒΑΡΤΝΟΤΣ – ΕΤΣΜΙΑΤΖΙΝ – ΓΚΑΡΝΙ – ΜΟΝΗ ΓΚΕΓΚΧΑΡΝΤ

Μετά από το πρωτινό μας ξεκινάμε την μέρα   με κατεύθυνση  για το Ζβάρτνοτς, όπου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αι. Ο καθεδρικός ναός του Zvartnots (Zvartnots Cathedral) είναι ένας Αρμένικος ναός, του 7ου αιώνα, ο οποίος χτίστηκε με εντολή του Καθολικού Nerses του Κατασκευαστή μεταξύ 643-652.Τα ερείπια των Zvartnots παρέμειναν θαμμένα έως ότου αποκαλύφθηκαν κομμάτια τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Zvartnots. Συνεχίζουμε για το Ετσμιατζίν, το θρησκευτικό κέντρο της χώρας και έδρα του Αρμένικου Πατριαρχείου, το «Βατικανό» της Αρμενίας. Η μικρή αυτή πόλη, περίπου 20 χλμ. από το Ερεβάν, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία όταν η Αρμενία ανακήρυξε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους, μετά από ένα όραμα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή που είδε τον Ιησού Χριστό να κατεβαίνει από τον ουρανό και να δείχνει το σημείο όπου το 301 θεμελιώθηκε η Αγία Έδρα, στη θέση ενός ειδωλολατρικού ναού – το όνομα Ετσμιατζίν στα Αρμένικα σημαίνει “κάθοδος του Μονογενούς”.  Το Echmiadzin αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στην Αρμενία. Όλο το συγκρότημα που περιβάλει τον καθεδρικό ναό ονομάζεται «Αρμένικο Βατικανό» για τη σημασία του. Μαζί με αρκετές σημαντικές εκκλησίες που βρίσκονται κοντά, ο καθεδρικός ναός του καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000. Στο μουσείο θα δούμε μεταξύ άλλων ένα μικρό μέρος της Κιβωτού του Νώε από το όρος Αραράτ, την ιερή λόγχη, το χέρι του Αγίου Στεφάνου και το πολύτιμο σκεύος με το ιερό μύρο που άλειψε η Παναγία τον Χριστό (και διατηρείται ακόμα, λόγω τρόπου παρασκευής). Κατόπιν αναχωρούμε για το Γκαρνί, όπου θα δούμε τον ναό του – ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής – και τα ερείπια της Ακρόπολης. Στον ίδιο χώρο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε κάποια μελωδία από το παραδοσιακό μουσικό όργανο Ντουντούκ – το μόνο που μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του Αρμένικου λαού. Σε ένα από τα σπίτια της περιοχής θα μπορέσουμε να δούμε την παρασκευή του τοπικού άρτου (λαβάς) σε φούρνο τονίρ (σκαμμένο στη γη) και να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαστ φουντ με λαβάς και τυρί. Παραμονή για γεύμα στην ευρύτερη περιοχή.  Ακολουθεί επίσκεψη στην περιοχή Κοταΐκ, που φιλοξενεί τη μονή και τα σπήλαια Γκεγκχάρντ (13 αι.) με την τέλεια ακουστική (μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο). Δυνατότητα για προαιρετική παρακολούθηση Αρμένικης μεσαιωνικής μουσικής εντός του σπηλαίου. Η κατασκευή του ναού έγινε για να φιλοξενήσει την λόγχη που τρύπησε τον Χριστό κατά τη σταύρωσή του. Στη διαδρομή μας θα έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε το βιβλικό όρος Αραράτ με τις πάντα χιονισμένες κορυφές του! Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος. Το βράδυ θα απολαύσουμε το αποχαιρετιστήριο δείπνο μας σε πολυτελές εστιατόριο με ζωντανή μουσική. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, σύντομη ξεκούραση, κ τακτοποίηση αποσκευών   και αναχώρηση με τις αποσκευές μας για το αεροδρόμιο (στις περίπου 02:30 τη νύχτα). Ώρα πτήσης 04:50 π.μ. ξημερώματα Τετάρτης με την τοπική ώρα Αρμενίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 05/06/2019: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Νωρίς τα ξημερώματα άφιξη στην Αθήνα. Επιστροφή στα ίδια σημεία που επιβιβαστήκαμε.

Τιμή Συμμετοχής: από 870€/άτομο σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή, αεροπορικά εισιτήρια, βαλίτσα και φόρους αεροδρομίου, πούλμαν, μεταφορά προς/από αεροδρόμιο, ξεναγός.

Για το ταξίδι απαιτείται ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, δεν χρειάζεται Βίζα)